Останалите служители от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” са обучавани в специализирани курсове за овладяване на знания и умения, за извършване на спасителни дейности при пътно-транспортни произшествия, при земетресение, наводнение, издирване на хора в усложнени терени при тежки метеороголични условия, спасяване с използване на алпийски способи, по радиационна, химическа и биологична защита.

Над 200 са учениците и студентите, придобили знания и умения за реагиране при пожари, бедствия и извънредни ситуации в Центъра, където се подготвяха и служители на различни ведомства, организации и фирми.

През 2017 г. 100 военнослужещи от формированията на Сухопътни войски при Министерството на отбраната завършиха курсове за извършване на специализирани дейности при наводнение, земетресение и инциденти с опасни вещества. Обученията се проведоха по съвместна инициатива на ръководствата на ГДПБЗН и Сухопътни войски с цел подобряване на оперативната съвместимост на реагиращите (пожарникари, спасители и военнослужещи) при бедствия.

През 2018 г. в Центъра се планира обучение по радиационна защита на служители от Главна дирекция „Гранична полициия”.