На този ден е роден д-р Самуел Ханеман - откривателят на тази велика, ефективна и дълбока наука, чиято цел е възстановяването на здравето по природен начин.

Разстроеното здраве е индикация за разстроена жизнена сила, а тя е тази, която одухотворява целия жив организъм и по тази логика, болестта не е локална формация или явление. Хомеопатията разглежда здравето като динамично равновесие, което изисква персонализиран, холистичен подход, защото изразът на болестта е напълно различен при всеки отделен пациент.

В размирните времена, в които живеем и въпреки целия скептицизъм, криворазбрано отношение, преследване, заклеймяване и негативизъм, които отнася тази прекрасна наука, хората търсят все повече този начин на лечение. Лекарите хомеопати се трудят упорито и себеотрицателно, в името на това да са в помощ на страдащите, помагайки им по най-нежния и безопасен начин.

Хомеопатията в България е факт от 160 години. Първият български хомеопат д-р Миркович е награден със златен медал от Наполеон III заради хомеопатичните си заслуги и приложените му на практика знания за генус епидемикус при овладяването на епидемията от холера. Тази наука страда, заради недостойното място, отредено й поради тоталното неразбиране на хомеопатичните принципи от страна на съвременните критерии за наука и медицина и безкрайните спорове в научните среди.