Васил Воденичарски е разстрелян на 26 години от фашистите. Повече за делото на Воденичарски разказа пред присъстващите историкът Красимир Григоров. Годишнината уважиха социалисти от цяла Врачанска област. Сред гостите бяха народният представител Николай Иванов, Атанас Зафиров-член на ИБ на НС на БСП, Областният лидер на БСП-Иво Лилов, зам.-председателят на областния съвет Таня Алексиева, кметът на Хайредин Тодор Алексиев и представители на общинските ръководства на БСП от общините Враца, Борован, Мизия и Оряхово, както и стотици граждани.

Поздравителен адрес по повод годишнината бе изпратен от името на председателя на партията Корнелия Нинов.

„За съжаление в днешно време не свободата, а страхът съпътства нашето ежедневие. Затова паметта на такива хора, като Васил Воденичарски е важна, за да ни дава кураж в тежките дни и да се борим и отстояваме интересите си“, каза пред присъстващите народният представител от БСП - Николай Иванов.

"Героите ни дават пример затова, че трябва да имаме воля и сили, когато има несправедливост. Героизмът трябва да преминава от век на век, а не да се правят опити за подмяна на историята и заличаване на героите", заяви областният лидер на БСП - Иво Лилов.

Годишнината бе отбелязана с богата културна програма подготвена и организирана от екипа на СУ „Васил Воденичарски“- Хайредин. В проявата взеха участие Певческо трио и Танцов състав от читалището домакин в Хайредин; Женска певческа група от Рогозен; Танцов състав от Манастирище; певецът Кръстьо Василев; както и състав на най-малките танцьори „Иха-ха“ от с. Михайлово.

В знак на почит и преклонение пред паметника на Васил Воденичарски в Хайредин бяха поднесени десетки венци и букети от представители на общинските структури на БСП и граждани.