Стойността на една новоиздадена годишна читателска карта в Националната библиотека в момента е 25 лв., а за ученици и студенти – 15 лв. Месечната такса пък е 10 лв., седмичната – 5 лв., а дневната – 3 лв.

Казус с безплатните читателски карти в Националната библиотека достигна до Комисията за защита от дискриминацията (КЗД). В неин доклад за дейността й през миналата година се разказваше за случай с поставен ценоразпис, според който лицата с психично увреждане нямат право на безплатна читателска карта. От ръководството на библиотеката обяснили, че това се налагало, за да се предпазят правата и интересите на служителите.
Според експертите от КЗД обаче по този начин бил поставен знак за равенство между лица с психични смущения и такива с неконтролируемо поведение. Според тях в случая ставало въпрос за по-неблагоприятно третиране на уязвима група и постановили ограничението за издаване на безплатни карти за хора с увреждания да бъде премахнато.

Планът предвижда още подобряване на условията в народните читалища за привличане на всички групи от населението в читалищна дейност за насърчаване на четенето.

Друга мярка, заложена в документа е създаване на електронен формат на Речника на българския език.

Финансирането ще е в размер на 3000 лв. в рамките на бюджета на БАН.

Националният план предвижда също поддържане и разширяване на „Фейсбук“ и „Туитър“ кампанията „Напишете правилно! Написаното остава!“. Идеята е в нея да се приобщят по-широк кръг учащи се и техните родители към каузата за опазването на българския език и повишаване на грамотността.

Източник: monitor.bg