“Поискахме Кутловица да стане град, обаче влиятелни хора от съседните градове попречиха. Понеже нямахме железница. И когато Цар Фердинанд с адютанта си преминаваха през Кутловица от София за Лом (през Петрохан), ние се оплакахме за тези пречки. Тогава Рачо Петров, (адютант на царя), ни даде упътване и ни подшушна да именуваме селото на името на царя. Така и стана.”, това пише в спомените си кутловският околийски началник Иван Михайлов, който управлява от 1887 до 1894 г.

Следват постановления на Големо-Кутловското селско общинско управление от края на август 1891 година, протокол на Народното събрание от 16 ноември и царски указ от 2 декември от с. г., с които село Голема Кутловица е обявена за град Фердинанд. Новият статут определя по-нататъшното развитие на селището. Общинските власти раздават земя на новите заселници. В края на XIX век тук е имало 334 къщи, 1423 жители, като от тях 215 са турци. Статистическите данни сочат, че 10 на сто от населението е грамотно, което е много за времето си. Към град Фердинанд непрекъснато прииждат хора. Най-мощен е бурният миграционен поток в периода до 1920 година, когато достига над 400 процента и е втори по интензивност в страната след столицата.

За празника кметът Златко Живков отличава с почетната значка на общината проспериращи фирми. Традицията да бъдат награждавани дружествата, допринесли за развитието на икономиката на Монтана, е от 1999 г. Тя бе създадена от сегашното ръководство на местната управа.