Равнището на регистрираната безработица през декември 2018 г. е 12.8%, с 0.1 процентни пункта по-високо от предходния месец и с 1.5 процентни пункта по-ниско от същия месец на м. г. На територията на трите области Видин, Враца и Монтана с най-ниско равнище на безработица са общините Монтана – с 5.7%, Враца - 5.8 % и Мездра - 6.2%.

През декември 2018 г. на първичния пазар на труда, включително и по мерки за заетост, в бюрата по труда от региона на ДРСЗ Монтана са заявени общо 193 свободни работни места. Голям процент от заявените работни места (60.1%) са заявени от частния сектор.

Най-много свободни работни места в бюрата по труда на първичния пазар са заявени от държавното управление - 18.1%, от търговия и ремонт на автомобили и от строителството - по 17.6%, от преработващата промишленост и от административни и спомагателни дейности - по 8.8% от образованието - 7.3% и др.

На работа през декември 2018 г. са постъпили 1281 безработни, от които 639 или 49.9% са жени, 375 или 29.3% - продължително безработни, 235 или 18.3% - младежи до 29 г., 132 или 10.3% - с висше образование.

В реалната икономика са започнали работа 798 безработни лица, от които с помощта на бюрата по труда - 605. За едно свободно работно място са се съревновавали средно по 6 безработни лица в трите области.

По програми за заетост, финансирани от Държавния бюджет и схеми на Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР) през декември 2018 г. са постъпили на работа 481 лица (6 по програми и 475 по схеми), а по насърчителни мерки от Закона за насърчаване на заетостта са започнали работа 2 лица.

Реализация на програми и мерки за обучение и заетост и схеми по ОП "Развитие на човешките ресурси" в региона на ДРСЗ Монтана

Бюрата по труда продължават да набират заявки от работодатели за разкриване на свободни работни места по схема „Младежка заетост” по ОПРЧР 2014-2020, за осигуряване заетост за младежи посредством стажуване и/или обучение по време на работа. Работодателите могат да бъдат както от реалния сектор, така и органи на изпълнителната власт съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация, общинските предприятия по чл. 52 от Закона за общинската собственост, органите на централната администрация на изпълнителната власт и териториалните им структури, съгласно чл. 38 от Закона за администрацията.

Агенцията по заетостта стартира нов разширен прием на заявления по проект „Родители в заетост” в периода 21 януари – 28 февруари 2019 г. Проектът е съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз чрез ОП "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 и подпомага родителите за по-доброто съвместяване на професионалния с личния живот, като същевременно предоставя възможност за заетост на безработни лица за полагане на грижи за отглеждане на деца.

По време на новия прием право да подават заявления по проекта имат родители на деца от 0 до 12 години. Родителите, които могат да се възползват от услугата и желаят да подадат своите документи за участие при новия старт, трябва да бъдат от следните групи:

- Родители на деца от 0- до 5-годишна възраст, незаписани в детска ясла/градина, които имат осигурено работно място по трудово/служебно правоотношение или са самонаети/самоосигуряващи се лица, но към момента полагат грижа за децата си и не са се върнали на работа;

- Многодетни родители на деца от 0- до 12-годишна възраст, които са се върнали на работните си места, и децата посещават детски ясли/градини, както и училище.

За целите на процедурата, многодетни родители са тези, които имат три или повече деца на възраст до 12 г.;

- Безработни лица, регистрирани в бюрото по труда, които са родители на деца от 0- до 5-годишна възраст, незаписани в детска ясла/градина, или многодетни родители на деца от 0- до 12-годишна възраст, посещаващи детски ясли/градини, както и училище.

Безработните родители трябва да започнат работа при работодател или като самонаето/самоосигуряващо се лице в рамките на 4 (четири) месеца от получаване на услугата за отглеждане на дете. След като започнат работа, договорът на детегледача може да бъде удължен и така той да полага грижа за детето в срок до 18 месеца.

Максималният срок за получаване на услугата „детегледач” е до 18 месеца или до навършване на 5 или 12 години на детето/децата.

Заявления от родители ще се приемат в посочения период, на хартиен носител, лично във всички бюра по труда в страната или на имейл: roditeli-v-zaetost@az.government.bg (сканирани с подпис или електронно подписани), в работни дни между 8.30 и 17.00 часа.

Необходимите за кандидатстване пакети от документи могат да се намерят на интернет страницата на Агенцията по заетостта.