Направени са 18 502 проби досега, 624 са потвърдените случаи, 2,1% увеличение спрямо вчера. Това е по-малко от вчерашното увеличение на дневна база.

33 медици са заболели, излекувани са 54 души, 6 нови за последното денонощие – 35 мъже и 19 жени. Нов смъртен случай няма – 24 са дотук, но се изяснява какво се е случило с починал човек в Александровска болница, чиято симптоматика наподобява коронавирусна забрана. Това заяви генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски. Той добави, че има заразен онкоболен с коронавирус.

Намалението на потвърдено болни коронавирус генералът видя в правилно и навременно взетите мерки. Той цитира проучвания от Китай - 2 седмици преди епидемия ако се вземат мерки, случаите намаляват със 70%, 3 седмици - с 80%. "Улиците в България са пълни - това ще ни се отблагодари един ден", предупреди той.

Що се отнася до термокамерите, началникът на Кризисния щаб заяви, че те помагат само при случаи с температура над 38 градуса и реално са доста малко ефективни. Националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обаче защити камерите, но въпросът е каква е чувствителността – над 1 градус разлика не върши работа.

По въпроса с тестването в Банско, в момента се прави уточнение с РЗИ кой да бъде тестван, защото от щаба е подадена информация за много места, където може да има зараза. Понеделник или вторник ще дойдат тестовете, уточни Мутафчийски.