Отбраната на Видинската крепост е задача на Северния отряд под командването на капитан Атанас Узунов. Съотношението на силите е в полза на сърбите и те обсаждат Видин, но българите успешно отбиват атаките. Сръбското командване опитва да накара кап. Узунов да предаде крепостта, на което той отговаря: "Аз съм се учил да превземам, а не да предавам крепости!" До края на войната сърбите така и не успяват да превземат крепостта.

Атанас Маринов Узунов е роден през 1857 г. в Русе. Освен в Сръбско-българската война от 1885 г., след която получава званието майор, той е участник преди това и в борбите за освобождение на България, в Сръбско-турската война от 1876 г., както и в Руско-турската война 1877-1878 г.. Майор Узунов умира едва 30-годишен, само 2 години след героичната защита на Видинската крепост. За участието си в неуспешния бунт на офицери русофили срещу Регентството е осъден на смърт и разстрелян през февруари 1887 г.

Сръбското нападение и героичната българската защита от 1885 г. са показани на картата "Сръбско-българска война, 1885 г.". Цялата карта ще откриете в атласа
http://maps.bg/…/atlas-po-istoria-i-tsivilizatsii-za-10-kla…

Карта на "Сръбско-българска война, 1885 г." ще намерите и в атласа
http://maps.bg/…/atlas-po-istoria-i-tsivilizatsii-za-7-klas…

Стенна карта "Съединение на България и Сръбско-българска война, 1885 г."
http://maps.bg/…/saedinenie-na-balgaria-i-srabsko-balgarska…

#Датамап #карта #атлас #история #България #война #АтанасУзунов

Източник: datamap.bg