146 са одобрените молби и са отпуснати средства за 148 деца, тъй като има близнаци. Шестима от кандидатите са получили отказ, поради по-висок средномесечен доход на семейството. От община Мездра са подадени 118 заявления, от които са одобрени 114. Четирима са получили отказ. От община Роман са постъпили 34 заявления, одобрени 32, получили отказ две семейства. Срокът за подаване на заявлението за отпускане на помощта след записване на детето в първи клас изтече на 15 октомври.

Еднократната целева помощ за учениците, записани в първи клас в държавно или общинско училище, е в размер на 250 лв. Парите се отпускат за покриване на част от разходите на първокласниците в началото на новата учебна 2017/2018 г,

Съгласно Закона за държавния бюджет, еднократната помощ се отпуска на семейства, чиито деца са записани в първи клас за първи път и чиито средномесечен доход на член от семейството за предходните 12 месеца е по-нисък или равен на 400 лв.

Целевите средства се предоставят без подоходен тест за деца с трайни увреждания, деца с един родител и за деца, настанени в семейства на роднини и близки или приемни семейства.

Важно!!! С последните изменения от Правилника за прилагане на закона за семейни помощи за деца, в сила от 1.05.2017 г., не е необходимо да се прилагат удостоверения от училищата и детските градини на всеки 6 месеца. Информацията се получава директно от Министерството на образованието и науката (МОН). Това уточнение се отнася само за учебните заведения, пряко подчинени на МОН . Не се отнася за тези, които са подчинени на други министерства.