Мениджър проекти на фондацията Симеон Гугутков бе приятно изненадан да установи, че сред пациентките има само няколко случая на намалена костна плътност, което е в рамките на нормалното. Той го отдава на малкото населено място, където хората могат сами да отглеждат екологично чиста храна – важен фактор за здравето. „Повечето хора питаха какви лекарства да вземат, а никой не попита дали и колко вода трябва да пие, прави анализ Гугутков, което показва колко сме отдалечени от природосъобразния начин на живот“.

От болестта са застрашени предимно хора с нисък социален статус, самотно живеещи и такива, за които здравната система е далечна и недостъпна, допълва ситуацията специалистът, като уточнява, че в България има много такива хора.

Това е предпоставка за следващите дейности на фондацията, които планират за най-бедния регион – Северозападна България, прегледи с оборудвана мобилна поликлиника „Зелена линейка“, както и услуга „Социален асистент“. Инициативата е предвидена за есента.

Мениджър проекти на Фондация АДРА изказа благодарности на Община Мездра за съдействието и продължи обиколката си из страната – Кюстендил, Кърджали, Нова Загора, Плевен.