Тържествена Света Литургия и Канон на Свети Архангел Михаил отслужи отец Георги Нягулов от Мездренската енория.

Божият дом е строен в продължение на цели 13 години по време на робството с дарения и труда на хора от селото и от цялата околия.

„С волски коли са извозвали камъни, греди, всички масово са участвали, с много голям ентусиазъм са строили тая църква, посещавали са я” – разказва Мария Каменова.

Храмът е осветен на днешния ден през 1869 година, а първото кръстено в него бебе носи името на строителя Уста Христо. В ханчето наблизо два пъти е отсядал Васил Левски. Курновчени помнят и пазят предаваните от бащи на деца спомени за идването на Апостола в селото им.

„Организирал е създаването на местен революционен комитет и това не е без значение за нас, за селото ни, за всички” – казва Мария Христова, касиер на църквата.

За съжаление, историческата светиня в двора на църквата днес тъне в разруха. Кметът на Курново - Ивайло Илиев, допълва, че се срамува от това, че в това ханче, което пази историята и спомена, и в което Васил Левски е отсядал през 1872 година, сега е порутено. И държавата, и общината са уведомени за проблема, но финансиране няма, казва кметът Ивайло Иванов.

Легендата разказва, че в основите на храма са зазидани важни документи, свързани с делото на Левски. Нападали са го иманяри, на няколко пъти е ограбван. Но хората държат на традициите и в днешния ден изпълват храма си, единствен в целия район.

На този ден задължително се приготвя и овча курбан чорба, а празникът продължи с обща трапеза.