Събитието няма състезателен характер, а е индивидуално предизвикателство за всеки участник или екип. Маршрутът преминава през 110 населени места представяйки специфичната природа около Дунав и Добруджа, историческите забележителности, местната кухня и традиции. В каузата за популяризиране на региона се включат над 250 партньори - общини, хотели и къщи за гости, заведения и други обекти по поречието на Дунав и Добруджа.

В периода между 3-ти до 12-ти септември в някои предварително избрани населени места ще бъдат издигнати официални Дунав Ултра флагове с имената на села и градове, а участниците ще споделят снимка от Контролните точки , целейки да популяризират забележителностите в региона. Флаговете ще могат да се видят във Видин, Оряхово, с. Лесковец, с. Крушовене, Никопол, Белене, Две могили, с. Сребърна, Силистра, Генерал Тошево и в района на плаж "Дуранкулак", където е крайната точка на маршрута Дунав Ултра, с излаз на Черно море .

За да подкрепят каузата и в чест на преминаващите велосипедисти, различни общини организират разнообразни дейности за забавление на малки и големи.

Пред една от най-старите пивоварни в България, Пивоварна "Ломско пиво", ще има обособено място за почивка и отмора с освежаващи напитки и плодове.

В град Оряхово флагът на Дунав Ултра ще бъде издигнат на централния площад Дико Илиев. Община Оряхово ще организира надпревара за малчугани с велосипеди, които ще се снимат с Дунав Ултра - флага и с преминаващи колоездачи. Децата ще получат награди и подаръци.