Денят се чества от 1995 г. след резолюция на Общото събрание на ООН, приета на 30 януари 1995 г.

Опустиняването или загубата на биологичната продуктивност на почвата е едно от най-сериозните предизвикателства пред човечеството. Проблемът е глобален и засяга една пета от населението на света в над 100 държави, а последиците са дълготрайни. В ужасната му спирала бедността е една от първопричините, а той - един от способстващите я фактори.

Изменението на климата е най-голямото предизвикателство пред човечеството в момента. То води до изменения във всички екосистеми и това трябва да подскаже, че решението все още е в ръцете на хората. Човешката дейност влияе върху тези промени и е основен фактор за бързото развитие на ерозия, за повишаване на температурите, за пожари, наводнения, земетресения.

Специалистите отчитат, че в България през последните години има струпване на валежите в един влажен период. Очаква се обостряне на климата, т.е., има по-високи максимални температури и по-ниски минимални температури. Има една промяна на равномерността на валежите и ако тази тенденция се закрепи, ще има много големи промени и върху растителността в страната.