Десетки граждани застанаха пред погледа на Апостола, за да отдадат своята почит към делото и личността му, и да съпоставят своето днес със завещаното от него. Със стихове за Апостола отбелязаха 185 години от рождението на Васил Левски в Мездра. Тържеството бе открито от Светла Дамяновска - гл. експерт "Културно наследство и религиозни дейности, която припомни живота и делото на Апостола.

Талантливите рецитатори от групата на Експерименталния театър при НЧ „Просвета 1925”, с ръководител Юли Пухалски – второкласникът Кристиян Панов и четвъртокласникът Стоян Димитров, изпълниха стихотворенията „Родина” на Цанко Церковски и „Потомците на Левски”. Участнички в „Клуб по публично говорене“ при СУ „Иван Вазов“-Мездра, с ръководител Николай Милчев, представиха есето на Лъчезар Еленков „Талантът на Дякона“.

Слово за Апостола поднесе кметът на община Мездра Иван Аспарухов, който подчерта, че пред този паметник винаги ще има хора, защото тук е мястото, на което свеждаме глави и правим равносметка за своето днес и своето утре.

На честването присъстваха председателят на ОбС Яна Нинова, Секретарят на община Мездра – инж. Светла Мицева, зам- кметовете инж. Николинка Кътовска и Цеца Костова, десетки деца и граждани.

След края на тържественото честване бяха поднесени венци и цвета от името на Община Мездра, на Общински съвет- Мездра, ПГ по МСС, ВМРО – Мездра, фенклуб „Левски”, деца и граждани.