За същия период през изминалата година са били подадени 163 заявления. Пълният размер на помощта е 300 лева, като 150 лева се изплащат след влизане в сила на заповедта за отпускане на помощта, а останалите - в началото на втори учебен срок, но само ако детето продължава да посещава училище. Средствата се възстановяват, в случай че ученикът не продължи обучението си през втори учебен срок до завършване на 8 клас, освен ако това е невъзможно поради здравословно състояние или в рамките на един месец е отсъствал повече от 5 часа без уважителни причини, уточни Боянов.

Право на помощта имат всички семейства, чиито деца са записани за първи път в осми клас на държавно или общинско училище, независимо от доходите. Условието е децата да живеят постоянно в страната и да не са настанени за отглеждане извън семейството. Помощта се предоставя и за деца, настанени в семейства на роднини и близки и приемни семейства, както и на настойник/попечител, който отглежда такова дете.

Заявлението се подава веднага след записване на детето в осми клас, но не по-късно от 15 октомври, каза още Венцислав Боянов. Изключение се прави в случаите, когато поради здравословни причини, установени с протокол на лекарска комисия, детето не може да започне училище, но не повече от шест месеца от започване на учебната година.

Източник: БТА