Петровият пост е установен за подражание на апостолите, които постели, когато се готвели за проповедническа дейност (Деян. 13:3), а също и заради особена почит към светите първовърховни апостоли Петър и Павел.

Петрови заговезни е последният ден, в които християните могат да ядат яйца, месо, мляко и млечни продукти. Пости се от яйца, млечни продукти и месо, но в дните, различни от сряда и петък, се разрешава риба. Задължителен строг пост се полага в деня преди празника, на 28 юни.

Постът продължава до края на вечерното богослужение преди Петровден (който е винаги на 29 юни), но ако този ден се падне в сряда или петък постният период се регулира съобразно с това

Макар и кратки по време на тяхната продължителност, през този период има и други християнски празници. Еньовден ( 24 юни) епразник,свързан с деня на лятното слънцестоене. Познат е още и като „сред лето“.

В началото е бил чисто езически празник, който църквата е обединила с честването на рождение на св. Йоан Кръстител. Тогава се събират билки, палят се огньове, къпе се на изгрев слънце. Покрай всичко това за този ден има и предостатъчно вярвания, разпространени из цяла Европа.

Във всички тях има три основни идеи – значението на лечебните растения, защитния характер на огъня и пречистващия ефект на водата.