19 случая на коронавирус има за последното денонощие и общият брой на заразените вече е 190. Има един нов случай в Плевен, заяви още генерала.

Болшинството от случаи вече са с подобрение, уточни началникът на щаба. Има случай, при който вече тече подготовка да бъде екстубиран вече интубиран човек.

Стана ясно, че болният лекар във Велико Търново е в болница. Първоначално е бил там заради пневмония, тогава не е било ясно, че е бил болен от коронавирус. Бил е пуснат за домашно лечение, след това се е влошил, върнат е в болницата и е установено, че е поразен от COVID-19.

Мутафчийски обясни, че една от първите мерки в България е ограничението на посещения в домове за възрастни хора. Поне около месец от кризата трябва да мине, за да се уточни дали и какви промени ще има в имунизационния календар.

По думите на началника на щаба, няма още научно потвърждение, че по-податливи на COVID-19 са хора с кръвна група А, каквато информация имало от Китай. След преминаването на агресивния етап на епидемията ще има време за наука, бяха думите му.