© Петя Русинова

В петъчния ден в ОУ „Н.Й.Вапцаров“ Селановци трябваше да пристигнат петнадесетте автори на философски есета от цялата страна, получили най-много точки в първия етап на Националния конкурс „Малкият принц“ Селановци 2021. Ученици от втора възрастова група - 5-7 клас щяха да се състезават за призовите места. Те трябваше да разсъждават върху тема - цитат от книгата на Екзюпери, изтеглена от пет предварително обявени, за да докажат, че самостоятелното им философско мислене е оригинално и може да впечатли журито. Но както много неща през последната година, така и конкурсът промени своя формат. След края на първия етап бяха класирани победителите и в двете възрастови групи.

В Първа възрастова група 2-4 клас, първо място е за Лили Борисова от 4 клас в СУ "Сава Доброплодни" гр. Шумен с 67 точки. Второ място е за Екатерина Байракова, 2 клас в ОУ "Христо Ботев" Велинград с 65 точки. Трето място заема Рая Енева, 3 клас от клуб "Светлини сред сенките" ОДК гр. Казанлък с 64 точки.

© Петя Русинова

Във втора възрастова група 5-7 клас, първо място е за Дария Гълъбинова, 6 клас в ОУ "Св. Климент Охридски" Пазарджик с 67 точки. Второ място заема Мила Йорданова от 6 клас в СУ "Никола Войводов"-Враца с 66 точки. Третото място е за Ева Стоянова, 6 клас от ЦПЛР ОДК "Анастас Стоянов“ Шумен клуб "Журналист" с 65 точки.

Дректорът Петя Русинова пожела здраве, нови успехи и надежда за справяне с пандемията. Тя благодари на всички, които подкрепят инициативата: "Тази година това бяха 192 малки философи от цялата страна и всички възрастни, които се вълнуваха заедно с тях, организатори, жури, спомоществователи. Нали точно Малкият принц ни учи, че „Пустинята е хубава … защото крие някъде кладенец..."

Към различни краища на страната ще бъдат изпратени купите на победителите, грамоти, материални награди и сборници с есета на победители от минали години, които носят логото и символите на конкурса.