След това денят започва постепенно да се увеличава и до края на месеца вече ще е с продължителност от седем часа и седем минути. Тенденцията на нарастване на деня продължава до 21 юни 2021 г, когато е лятното слънцестоене в Северното полукълбо. Слънцестоенето е астрономическо явление, което бележи момента на преминаване на центъра на слънчевия диск през най-отдалечените точки на небесния екватор. Има зимно и лятно слънцестоене, когато се наблюдават съответно най-краткият и най-дългият ден. При зимното слънцестоене височината на Слънцето на хоризонта е минимална, а при лятното - максимална. В дните преди и след слънцестоене височината на Слънцето на хоризонта почти не се променя. Тази особеност дава и името на природното явление.

Учените приемат зимното слънцестоене за начало на астрономическата зима, а на лятното - за начало на астрономическото лято. В дните около зимното слънцестоене зад Полярния кръг (66,5 градуса северна ширина) се наблюдава полярната нощ, когато Слънцето въобще не се издига над хоризонта. Митологията, свързана със Слънцето, играе важна роля в историята на човечеството. При повечето народи зимното слънцестоене се възприема като възраждане на силата на Слънцето и по това време се организират празници.

В древен Рим с това астрономическо явление е свързан празника на реколтата Сатурналии (17-23 декември). Тогава се устройвали карнавални тържества в чест на древноримския бог Сатурн, покровител на земеделието. По време на тези тържествата правата на робите се приравнявали с тези на господарите им. След разпространението на християнството през четвърти век близкият до зимното слънцестоене ден 25 декември е избран за отбелязване на Рождество Христово. Решението за празнуване на Рождество на тази дата се взема от Вселенския събор на християнската църква в Ефес през 431 г. В Китай между 21 и 23 декември се отбелязва празника Дунчжи. Съгласно древна традиция годината се дели на 24 селскостопански сезона, всеки от които е свързан с разположението на Слънцето. Дунчжи е двадесет и вторият период от цикъла. В деня на зимното слънцестоене е прието текущите задачи да се отлагат и да се посвещава време на семейството.

Източник: 24chasa.bg