1. Ранните илюстрации на Свети Никола, прототип на Дядо Коледа, го показват като строг символ на дисциплината, а не весел старец с наднормено тегло, когото децата познават днес.

2. Инженерите, проектирали космическата мисия на "Вояджър", са включили в плана избягване на планетарни срещи по време на Деня на благодарността или Коледа.

3. Има село в Перу, където хората изразяват недоволството от изминалата година с юмручен бой. След това те започват новата година на чисто.

4. Разказването на страшни истории за призраци е стара традиция на Бъдни вечер, изчезнала през миналия век.

5. Смята се, че песента "Бяла Коледа" на Ирвинг Берлин е най-продаваният в историята сингъл, с продадени над 100 милиона копия.

6. По време на Коледа, в Нюфаундленд маскирани хора се дегизират и ходят от къща на къща, пеейки и танцувайки, докато домакините се опитват да ги разпознаят.

7. Пол Маккартни печели почти половин милион долара всяка година от "Wonderful Christmas Time", която много критици смятат за най-лошата коледна песен на всички времена.

8. В Швеция гледат анимации с Доналд Дък на всяка Бъдни вечер от 1960 година насам.

9. Много от постоянно отворените ресторанти Denny’s са построени без брави, което се оказа проблем, когато решили да затворят за Коледа за пръв път през 1988 година.

10. По време на Коледа през 2010 година колумбийското правителство украсило голяма елха на територията на бунтовниците от ФАРК, призовавайки ги да захвърлят оръжията.

11. Почти всички най-популярни коледни песни, включително "Winter Wonderland", "Chestnuts roasting" и "I’m Dreaming of a White Christmas" са написани от евреи.

12. На Коледа през 1914 година, по време на Първата световна война, между Германия и Великобритания се сключва примирие. Войниците украсяват своите окопи, обменят подаръци на "ничия земя" и играят футбол.

13. През 1918 година канадската провинция Нова Скотия е изпратила на град Бостън гигантско коледно дърво като благодарност за подкрепата след експлозията в Халифакс през 1917 година.

14. През 1867 година един индустриалец в Бостън чува "Коледна песен" на Чарлз Дикенс и е толкова развълнуван, че затваря своята фабрика на празника и дава на всеки от своите служители по една пуйка.

15. Между XVI-ти и XIX-ти век са записан години като част от "малка ледникова епоха", където глобалните температури са няколко градуса по-ниски от нормалното. Именно поради тази причина много от коледните песни подчертават "Бялата Коледа".

16. "Бохемска рапсодия" на Куийн е единствената песен, оглавила UK Christmas Singles Chart - през 1975 година и отново през 1991 година.

17. Нацистите се опитват да превърнат Коледа в нерелигиозен празник, свързван с идването на Хитлер, като Свети Николай е заменен от Один, "Богът на слънцето", предлагайки на върха на коледните елхи да се поставят свастики.

18. Ние често съкращаваме Коледа (Christmas) като X-mas заради древната традиция. X е гръцката буква "chi", която е съкращение на името Христос на гръцки език.

19. Японците традиционно ядат в KFC за вечеря на Коледа, благодарение на успешната маркетингова кампания преди 40 години. Това е толкова популярна практика, че клиентите трябва да оставят своите коледни поръчки 2 месеца по-рано.

20. Хората от Осло, Норвегия, даряват всяка година коледно дърво за площад "Трафалгар" с благодарност на хората от Лондон за помощта им по време на Втората световна война.

21. Коледните покупки представляват 1/6 от всички продажби на дребно в САЩ годишно.


Източник: actualno.com