Асоциацията работи активно за толерантно, хуманно и цивилизовано отношение у гражданското общество към осиновените и техните родители, с което доказват,че осиновяването не е срамен акт, а нещо прекрасно, което трябва да се споделя и показва!

Щъркелов ден е денят, в който детето среща своите родители и се празнува с торта, свещички, подаръци и много добри приятели. По този начин децата свикват, че имат две важни дати в първите години на живота си. Едната е денят, в който са родени, а другата - срещата със своето семейство. Така децата и техните приятели научават, че да си осиновен е прекрасно.

По време на националната информационна седмица БАОО ежегодно организира много събития в различни градове в страната, провежда срещи с осиновени хора, семейства с осиновени деца и специалисти, работещи по темата.

За повишаване информираността на обществото относно осиновяването Асоциацията организира форуми и кръгли маси с различни структури от държавния сектор.

Всяка година към инициативата се присъединяват хора от цялата страна, организират дни на отворени врати за осиновяването, беседи, конкурси, много празници и игри за деца и родители. Експерти консултират гражданите по въпроси, свързани с процедурата на осиновяването.