За разлика от миналата година, този Йордановден бе безснежен и по-благосклонен към смелчаците, и въпреки ветровитото време, стотици мездренчани вече се бяха събрали на моста в очакване на спасяването на Светия Кръст.

Преди самия ритуал, предварително се бяха записали петима смелчаци, сред които 56 – годишният ветеран Иво Маргински, който за пореден път ще се хвърли в ледените води на Искъра, и най-младият Иван Иванов, който за първи път ще изпита адреналина в името на вярата. Преди самия ритуал по спасяването на Кръста Господен, и двамата споделиха, че това не е просто ритуал за тях, а вярват в силата на осветената вода, която ще им донесе здраве и късмет през цялата година.

Пред погледа на събралото се множество, протойерей Данаил Цинцарски хвърли в реката Кръста Господен и петимата смелчаци се хвърлиха в ледените води на Искъра. Пръв от всички до него достигна Иван и с нескрито вълнение излезе на брега.

„Спасителят“ на кръста каза, че е изключително щастлив, защото за първи път участва в ритуала: „Усещането е невероятно, защото при първото си участие успях да грабна кръста. Щастлив съм, защото вярвам, че това е знак, че ще бъда здрав и силен през цялата година. Трябва да пазим традициите ни и да ги продължаваме., защото те ни правят българи. Пожелавам здраве на себе си и на цяла Мездра! Посвещавам тази моя победа на майка ми“ – каза развълнувано щастливецът.

След изваждането на Божия символ, от името на общината кметът на Мездра Иван Аспарухов подари на всички участници ритуала по бутилка червено вино, а протойерей Данаил Цинцарски връчи на „спасителя“ парична награда 100 лв от църковното настоятелство към храм „Св. Георги Победоносец“. Останалите смелчаци също получиха парични награди от по 20 лв.