Свети Тимотей се родил в града Листра областа Ликаония, в Мала Азия. Бил обърнат в християнството от Свети апостол Павел. При второто си пътешествие великият апостол на езичниците взел Тимотей за свой спътник и му възлагал важни поръчения. Сведенията, които Тимотей донесъл на своя учител от Солун в Коринт, станали повод за написването на Първото послание до християните в Солун.

Важна роля по отношение на коринтските християни има апостол Тимотей и при третото пътешествие на апостол Павел. Заедно с други шест спътници Тимотей придружавал учителя си и до Йерусалим. Тимотей бил заедно със затворения Павел в Рим. Самият Свети Павел съобщава, че ученикът му преди него бил освободен. През последните години на апостол Павел го поставя за свой заместник в Ефес . Евсевий Кесарийски (263-339) в своята "Църковна история" го нарича "първи епископ на Ефес".

Свети апостол Тимотей бил линчуван на 22 януари 97 г. от езическа тълпа, защото излязъл пред езическото шествие и го изобличил за безсрамните действия по време на Артемидините тържества.

Светите му мощи са били пренесени от император Констанций (337-361) в Цариград и положени заедно с мощите на Свети Лука и Свети Андрей Първозвани в храма "Св. апостоли". По-късно били отнесени в Италия от кръстоносците.

Преподобният мъченик Анастасий Перски бил син на персийски маг и живял през VII век. Той учил занаят при двама златари християни и от тях научил всичко за подвига на християнските мъченици и за Спасителя Христос. Тогава пожелал да приеме свето Кръщение. Той бил толкова усърден във вярата, че скоро го постригали за монах с името Анастасий. Той така възлюбил Христос, че решил да отиде на мъченичество, за да разнесе светлината на вярата сред езичниците. Свети Анастасий Перски загива за вярата през 628 г. в Персия. По-късно мощите му са пренесени в Йерусалим.

На 22 януари се чества паметта на св.мъченици Мануил, Георгий, Петър, Леонтий, Сионий, Гавриил, Йоан, Леонт, Парод и други на брой общо 377, пострадали за Христа от езичниците през 814 година.