Защо процесът срещу Никола Вапцаров от 1942 г. е бил засекретен на 11 септември 1944 г. и разсекретен едва през 2011 г? Книгата "Дело 585/ 1942 - Никола Йонков Вапцаров" на Никола Николов Вапцаров, племенник на поета, търси и дава отговори на незададените въпроси около разстрела на Вапцаров.

С помощта на баща си, Никола Борисов Вапцаров (племенник на поета), младият юрист е проучил цялото дело в детайли. Книгата дава отговори на много въпроси, между които:

Кои са били хората, които са увлекли поета в конспиративна дейност през последната година от живота му?

Бил ли е Вапцаров член на комунистическата партия и защо е приет посмъртно в нея 10 години след разстрела му?

Дали идеологическото експлоатиране на името му десетилетия наред е било индулгенцията на фигури от миналото, които са имали какво да крият?

Това са само част от въпросите, на които се опитват да отговорят чрез документи наследниците на поета. Книгата е публикувана по случай 70 години от разстрела на Вапцаров. Роднините, работили над книгата, са убедени, че през годините цялото дело е било много сериозно прочиствано. Защо през годините досега делото е било "прочиствано"?

"Тези, които са давали показания пред следствените органи, са давали по два вида показания - едни дълги и едни къси. Прави впечатление, че на основни, видни членове на БРП показанията им са четвърт страничка, а на другите, на Вапцаров са 27 страници. Значи другите показания са изчезнали.

Никола Николов Вапцаров, внук, е убеден, че "това дело е било неудобно толкова дълго време, защото в него са "имената на почти всички, които след 9 септември са ни ръководили".

"Нашата цел е всеки да може да направи сам изводите си, след като прочете оригиналните документи. Желанието ни е да спомогнем за разпространението сред по-широк кръг хора на истината около смъртните присъди на поета и останалите му съмишленици, следствените процеси и показанията на подсъдимите и свидетелите", казва племенникът на поета Никола Борисов Вапцаров.

"За нас беше изключително интересно защо това дело толкова време е засекретено, какви са тайните, които то крие. И действително останахме страшно изненадани, защото много, много тайни и на много въпроси си отговорихме едва сега", уточнява той.

Според Никола Николов Вапцаров особено важен е въпросът за националната принадлежност на поета Вапцаров, поради многобройните спекулации от страна на някои македонски историци и литературоведи. В книгата е публикуван автентичен документ, в който Вапцаров саморъчно е написал: "Аз, Никола Йонков Вапцаров, съм българин. Баща ми Йонко Вапцаров е българин, майки ми Елена Вапцарова е българка, сестра ми е българка и брат ми Борис Вапцаров е българин".


"Документалността на книгата е най-точния отговор на всички въпроси. Няма въпрос, на който да не се отговори с документ. Там всичко е казано и става ясно, кой е предателят, кои са предателите, дали Вапцаров е бил предател, абсолютно точно става ясно дали можем да го числим изобщо към хората, които могат да се нарекат предатели. Тях не може да ги кажем, че са предатели, след като са платили с живота си, но това е основното, което изяснява делото", казва Никола Николов Вапцаров.

Според автора много лъжи до момента са битували за Никола Йонков Вапцаров. "Като започнем от учителите на Вапцаров, които след 9 септември се опитаха да се натрапят на общественото мнение. Като Георги Караславов, като Христо Радевски - всичките пишеха, че са учители на Вапцаров, което се оказва, че не е вярно.

... Даваме светлина по въпроса за арестуването. Средствата, които те са получили чрез Павел Шатев, те не са на партията. Това са средства от помощите, хвърлени от англичаните през 1941 г. за подпомагане на съпротивата, за създаване на партизански отряди в България, Гърция и Сърбия..."

"Сега, лошо или добре са ни ръководили, те са били част от това нещо. Всеки, който се е допрял до Гешев - началник на отделение "А" на Обществена безопасност в Дирекцията на полицията, отговорно за борбата срещу нелегалната по това време Българска комунистическа партия, той е получил отмяна на смъртната си присъда. Това значи, че е сключил сделка. Тези имена фигурират в списъка на помилваните от Гешев..."