Ще предложим всеки един, който пристига от чужбина, да бъде под карантина. Това ще се отнася и до чужденците - при идване в България, те ще трябва да казват къде ще прекарат задължителна 14-дневна карантина, обясни началникът на кризисния щаб. Той добави, че ще предложи на здравния министър и да се удължат до 13 април сегашните мерки за овладяване на карантината, като единствено да се позволи по домове да ходят колектори на битови сметки.

Няма шанс да няма пик на заразата, подчерта Мутафчийски. По думите му, има 8 души, които "са нетърпеливи" да си тръгнат от ВМА, но още не са изчистени от вируса. Първите официални случаи - от Плевен и Габрово, вече са добре, но се чистят от вируса. Затова и сега се работи върху научен механизъм за освобождаване на такива хора, дори да имат още вирус в кръвта, за да си довършат лечението вкъщи, тъй като болниците не бива да се запълват. Лекарят уточни и, че според математически модел на официално тестваните, от 11 контактни лица 2 са заразени.

На въпрос дали се обмисля да има във всеки град болница само за заразени с коронавирус медици, отговорът беше, че такава идея няма.

За пореден път Мутафчийски предупреди, че носенето на маски за еднократна употреба не дава абсолютна защита. Той не коментира изпратено от лекари от Пета градска болница, че там не са взети достатъчно добри мерки. "Не мога да коментирам, нямам такава информация", заяви той.