Документът проследява произхода и цените на основни храни и показва, че през изминалата година на българския пазар преобладава предлагането на някои хранителни продукти от внос, като особено силно това е изразено при зеленчуците и плодовете. 73% от хляба, 70% от месото и 69 на сто от млечните продукти, които се продават у нас обаче, са произведени в България, отчита докладът.

В същото време, според данните едва 36% от традиционните за страната ни домати са родно производство, останалите 64 на сто са от Турция, Гърция и Северна Македония. Неособено добра е ситуацията и при краставиците, като съотношението между българските и вносните е 55 към 45 процента.

На фона на оплакванията на картофопроизводителите, че произвеждат достатъчно, за да задоволят изцяло нуждите на родния пазар, но не могат да продадат продукцията си, данните за потреблението са впечатляващи – 55% от картофите, които консумираме целогодишно, са внесени от други страни.

Източник: monitor.bg