© Гергана Комитска

„Зелени Балкани” е национална, неправителствена, природозащитна организация, работеща вече над 30 години в сферата на опазването на редки и застрашени видове и техните местообитания.

Онлайн викторината „Лешоядите – санитари на природата“ беше предназначена за ученици от 6-ти и 7-ми клас от училищата в следните проектни територии – Община Враца, Община Сливен, Община Котел, Община Кресна, Община Благоевград, Община Струмяни, Община Симитли и Община Сандански.

В дните на великденската ваканция в СУ „Христо Ботев“ – Враца бяха организирани различни онлайн дейности по гражданско и екологично образование.

За MediaNews учителят Гергана Комитска сподели, че в групите по екология 5 – 7 клас е организирала обучение по предоставените от организацията материали. Организаторите са предоставили филм за лешоядите и дейностите, които се прилагат в България по завръщането им в дивата природа, както и учебни материали, по които учениците да се подготвят. Те са изгледали и коментирали филма, за да разберат защо е важно да се погрижат за лешоядите в природата на България. След това учебните материали и кодът за достъп до платформата Edmodo са предоставени на всички ученици.

Общо 18 ученици от 6-ти и 7-ми клас са взели участие в онлайн викторината. Всички деца са получили грамоти и тематични награди. Най-добрите са получили допълнителни награди - чаши с изображение на черен лешояд, следващите по резултат са получили образователна игра за Натура 200 в България, а тези с най-нисък резултат – лешоядни значки, магнити и стикери.

© Зелени Балкани

Гергана Комитска заяви, че интересът към темата за лешоядите и Натура 2000 е разширил дейностите на децата. На 21-ви май учениците от екоклуб „Детелини“ са отбелязали Деня на Натура 2000 и Деня на биологичното разнообразие с онлайн открит урок.

На 28-ми май те ще отбележат Деня на природните паркове с открит урок за белоглавия лешояд и лалугера – животни, за които във Врачански Балкан се провеждат дейности за реинтродукция, както и за други представители на флората и фауната. В този урок ще вземат участие учениците от екоклуб „Детелини“, 5 г клас с класен ръководител Връбка Антонова и 2 а клас с класен ръководител Мая Петрова.