Празникът започна с тържествена Света Литургия в църквата "Св. Димитър", отслужена от енорийския свещеник отец Антон Петков. След службата стотиците миряни поеха към паметника на поета революционер Христо Ботев, за да отдадат почит и отбележат 174 години от неговото рождение.

Литийното шествие продължи към "Долната махала", при "Пръстените", водено от млади мъже, жени и девойки, облечени в национални носии, начело с иконата на Светото Кръщение, хоругви и развети национални трибагреници. След едногодишно прекъсване, поради пандемията от COVID-19, селото отново бе огласено от звуците на родопските каба гайди.

Един от организаторите на празника – Борислав Радославов сподели за MediaNews радостта си от спазването на традицията в цялата ѝ пищност.

„Този ден е изключително важен за Зверино, тъй като се отбелязват и 174 години от рождението на Христо Ботев. Неговата чета е свързана със селото. Нашите потомци са подпомагали Ботевите четници, начело с командир Никола Войновски. Ние сме горди и искаме да предаваме традициите на нашите деца и близки.”

Радославов разкри още, че всички участници в борбата за кръста са с отрицателен ПСР тест или сертификат за ваксинация. „Отговорни сме към себе си и към здравето на всички хора”, добави още той.

Отец Антон отслужи Велик водосвет, след който над 30 смелчаци се хвърлиха във водата, за да спасят Божия символ. Първи до него стигна 30-годишният Митко Ангелов, който се хвърля във водите на река Златица за пети пореден път.

„Чувството е неописуемо, на никое друго място не може да се изпита. Спасяването на кръста носи здраве и удоволствие”, каза Ангелов. Той пожела на всички да бъдат здрави, щастливи и да се обичат.

След спасяването на Кръста в реката се изви мъжко хоро, на което се хванаха млади юнаци, сред които бяха кметът на Зверино Стоян Петров и общинският съветник д-р Ивайло Тодоров. Най-малкият танцьор бе именикът Йордан, който е само на 1 година и 3 месеца.

Накрая всички се събраха около огъня, където се изви голямо пъстро хоро, огласено от звуците на каба гайди.