Церемонията по официалното откриване на учебната година уважиха Яна Нинова, председател на Общинския съвет, Севдалина Джамбазка, секретар на Община Мездра и общинският съветник Наталия Христова, председател на Постоянната комисия по образование, култура, наука, спорт, туризъм и младежки дейности към местния парламент, които поднесоха поздравителни адреси. Приветствие към учениците, учителите и родителите отправи директорът на учебното заведение Мариела Горанова.

През учебната 2017/2018 в Средно училище "Иван Вазов” - Мездра ще се обучават и възпитават 437 ученици от I до XII клас, разпределени в 22 паралелки. За тяхната подготовка ще се грижат 47 педагози и 12 души помощен персонал.

За пръв път през тази година в мездренската гимназия е осъществен прием след VII клас в професионална паралелка "Организатор на интернет приложения". Ще бъдат сформирани и 7 групи за целодневна форма на обучение с посещение на занималня, в които ще бъдат обхванати повече от 1/3 от учениците.

Дванайсетокласниците, който през тази учебна година ще завършат средното си образование и ще се дипломират, са 57. Те са разделени в три паралелки - две с профил "Чуждоезиков” с интензивно изучаване на английски и руски език и една с профил "Хуманитарен".