За поредна година 15 септември се превръща в неофициален всенароден празник. В мездренското Основно училище „Св.св. Кирил и Методий” тържествено бе открита новата 2017/2018 учебна година

В присъствието на стотици грейнали детски лица, учители, родители и гости, тържеството започна с издигането на националния флаг под звуците на химна.

Директорът на училището, Галя Богданова, поздрави присъстващите с началото на новата учебна година и им пожела здраве, упоритост и успехи. Тя представи съвместния проект заедно с бТВ „Да изчистим България за един ден” и призова всички да се включат в инициативата на училището „Играем чисто” на 16 септември.

Тържеството продължи с изпълненията на талантливите малки певци, възпитаници на музикалния педагог Тони Яшова, и малките първокласници заедно със своите учители Таня Любенова и Йорданка Пешевска.

Изненадата, подготвена от ръководството на училището, бе приятелят на училищния "Говорящ вестник", актьорът Янко Лозанов, който поздрави децата и гостите с изпълнението на Вазовото стихотворение „Де е България”. За да съпостави Вазовия дух с нашето време, стихотворението„Блян”, което „разказа” за съдбата на българина, откъснат от корените си.

Импровизираният рецитал на актьора завърши с емблематичното Далчево стихотворение „Към родината”, след което, заедно с децата рецитираха най-българското, най-вълнуващото Вазово „Аз съм българче”.

След края на празничната програма отец Георги Нягулов отслужи тържествен водосвет и пожела на учениците, учителите и родителите здраве и благослов.

Официален гост на училищното тържество бе директорът на Дирекция „Социални и хуманитарни дейности” в община Мездра Елена Нанова.