Цената на водопроводната услуга във Враца поскъпва с 12% още от началото на месец декември. След проведеното в началото на месец ноември обществено обсъждане за новите цени на водата, в края на месеца се очаква КЕВР да одобри поскъпване от 1 декември на природната течност между 12 и 18% в три града на страната - Враца, Бургас и Ямбол.

В момента абонатите на местния оператор във Враца плащат по 2,424 лв. с ДДС за кубик. От 1 декември цената ще скочи до почти 2,73 лв./куб. м, догодина - ще надхвърли 3,03 лв., а през 2021 г. ще достигне почти 3,21 лв. за кубик, предвижда бизнеспланът на местния оператор.

Във връзка с това, кметовете на селата Зверино, Игнатица, Елисейна, Очин дол и Зли дол изпратиха протестна декларация, която предоставяме на вашето внимание:

ПРОТЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ

от кметовете на селата: Зверино, Игнатица, Елисейна, Очин дол и Зли дол

Уважаеми Господа,

Ние, кметовете на горепосочените кметства, с недоумение следим действията и решенията на КЕВР относно увеличението цената на водата, добита по гравитачен път. Запознати сме и с европейската директива относно изравняване плащанията в един регион.

Буди недоумение обаче факта, че в същото време се нарушават човешките права на хората от селата, които във времето преди 50 ÷ 70 години сами и със собствени сили и средства са изградили тези водопроводи и са се сдобили с тази услуга.

До сега не е подменено нито едно етернитово трасе на територията на горепосочените села, а се отстраняват само текущи аварии, и въпреки това, Вие искате двойно увеличение на цената на водата, без да влагате допълнителни средства за подобряване качеството на услугата.

Длъжни сме да Ви информираме, че така предложената от Вас цена е непоносима за плащане от гражданите на най-бедния регион в страната. В същото време инициативни комитети по селата събират подписки за несъгласие с това драстично увеличение цената на водата и намеренията им са да предприемат необходимите действия: предупредителна стачка, стачка и дори гражданско неподчинение, съгласно Закона за уреждане на колективните трудови спорове, за които ние, кметовете, пряко избрани от тях, ги подкрепяме!

Протестната декларация е подписана от петимата кметове.