В рамките на Маратона в Читалищната библиотека се проведоха различни тематични изяви, свързани с идеята на националната кампания. Домакините бяха подготвили срещи с различни обществени личности от града, които четоха приказки и се забавляваха заедно с малчуганите.

Интересна бе инициативата на учителя по български език и литература от Основно училище „Христо Ботев”, Николай Ненов, който проведе часовете си с учениците сред книгите в библиотеката.

Много и различни бяха дейностите през цялата кампания - драматизации, рецитали, образователни игри, които утвърдиха Читалищната библиотека като значимо място за четене, общуване и срещи на общността.

За пета поредна година Маратонът на четенето в крайискърския град завърши с Парад на приказните герои. Импровизираната зелена сцена пред читалището се оказа тясна да побере участниците и гостите в приказното дефиле. Парадът на приказните герои бе открит от завежадащата Детски отдел при Читалищната библиотека Димитрина Иванова.

Първи дефилираха малките артисти от детска градина „Детелина”, които бяха се превъплътили в десетки любими приказни герои – принцеси, феи и вълшебници. Цялото пъстро множество посрещна с песента химн „Слънчице” на едноименната детска градина.

Малките актьори от детска градина „Мир” представиха драматизацията по приказката „Неволята”. След тях своето приказно дефиле направиха и малчуганите от детска градина „Роза”.

След представянето на най-малките, в дефилето се включиха и учениците от начален етап в градските училища „Христо Ботев”, „Св. св. Кирил и Методий” и „Иван Вазов”.

Зелената морава пред читалището бе заприличала на огромен пъстър букет слънчеви цветя, който аплодираше, пееше и се смееше заедно с приказните герои.

С много песни и смях, децата представиха пред своите родители, учители и близки любимите си приказни герои, които оживяха чрез стихове и откъси от незабравими детски приказки.

По време на приказната феерия на моравата дефилираха Червената шапчица, Снежанка, Пипи Дългото чорапче, Хитър Петър, Кумчо Вълчо, Баба Меца, Котаракът в чизми, Кума Лиса, Зайо Байо, Феи, Вълшебници, Магьосници и други любими на поколения деца персонажи от приказките.

За пролетното настроение на малчуганите се погрижиха децата от вокална група „Детски свят-мини” с ръководител Анета Петкова. Представени бяха също драматизации на популярни приказки, сред които „Неволята”, „Синя приказка” на Леда Милева, „Котаракът в чизми” на Шарл Перо и други. Всички участници в парада на приказните герои получиха грамоти и по една детска книжка.