В рамките на два работни дни директорите поставиха важни проблеми, свързани с бъдещото развитие на училищата в затворите у нас. Беше акцентирано върху необходимостта от учебници и помагала за обучение на възрастни, финансирането, статута на училищата и взаимодействието между институциите. На форума бе представена елекронната платформа за учене на възрастни в Еропа "EPALEЮ.

След форума представителите на Министерството на образованието и науката посетиха Средно училище “Мито Орозов” във врачанския затвор, което е част от "EPALE" - национално звено за подкрепа на електронната платформа за учене на възрастни в Европа. Гостите разгледаха 20-те класни стаи, работилниците по дървообработване, стругарство и шлосерство, двата компютърни кабинета и библиотеката на учебното заведение, където продължават образованието си над 100 лишени от свобода.

Директорът на СУ "Мито Орозов" Елеонора Дончева представи дейността на педагогическия екип и приоритетите за развитие на училището, както и проблемите чието разрешаване предстои.