Той посочи, че не само добивите от пшеницата са по-ниски, но и тези от рапицата и ечемика. „Добивите в сравнение с миналогодишните са с 20% - 25% по-ниски. От 420 кг до 450 кг от декар са добивите от пшеница във Видинския регион. От рапица добивите са още по-ниски – от 250 до 280 кг от декар“, обясни Александров.

Според него цената на пшеницата обаче се е повишила с близо 50 лв. на тон в сравнение с миналата година. „Фуражната пшеница се изкупува за от 280 лв. до 290 лв. за тон, а хлебната пшеница за 330 лв. на тон, като за много добра пшеница цената достига до 350 лв. за тон. Цената в сравнение с миналата година е по-висока с 50 - 80 лв. за тон“, каза Александров.

Той допълни, че заради голямото количество валежи паднали през това лято 60% от пшеницата в областта е покълнала. „Проблемът е, че няма да има хубава пшеница за семе. Само земеделските производители, които първи влязоха да прибират пшеницата, имат зърно, което не е покълнало“, допълни председателят на Видинския съюз на зърнопроизводтелите.