3053 здравноосигурени лица са сменили личния си лекар през юни 2019 г. в област Враца. За сравнение - в предходния законов срок през декември 2018 г. от тази възможност са се възползвали 4782-ма човека. При 183 111 души, регистрирани по нястоящ адрес в област Враца към края на първото полугодие на т.г., 176 607 имат избран личен лекар. Към края на 2018 г. тази бройка е била с 973-ма човека повече. 32 850 са били здравно неосигурените лица към 30 юни 2019 г., с 24 повече спрямо 31 декември 2018 г.- съобщи Слави Бонев, главен експерт, отдел „АПСОД“ в РЗОК-Враца.

Бонев обясни, че общопрактикуващият лекар е длъжен да оказва медицинска помощ на здравноосигурените лица от датата, на която е осъществен избора. Пациентите, които са направили нов избор на личен лекар представят на новоизбрания извлечение от медицинската си документация. Извлечението с копия от необходимата медицинска документация се представя на здравноосигурените лица от предишния им личен лекар.

Когато пациентът иска да избере общопрактикуващ лекар, но не го е сторил досега, той може да направи избор по всяко време, извън законово установените срокове (1–30 юни и 1–31 декември). За целта той следва да попълни регистрационна форма за първоначален избор на ОПЛ. Извън регламентираните срокове здравноосигурените лица също могат да осъществят нов избор на личен лекар при промяна на настоящия си адрес или при прекратяване на договора на досегашния им личен лекар.


Когато здравноосигурено лице пребивава в друго населено място за период от един до пет месеца, трябва да направи временен избор на общопрактикуващ лекар на мястото, извън постоянното си местоживеене. Изборът се осъществява с регистрационна форма за временен избор на ОПЛ.

Ако здравноосигуреното лице пребивава в друго населено място за срок до един месец и се налага да получи медицинска помощ, може да се обърне към всеки общопрактикуващ лекар за съдействие. В такива случаи НЗОК заплаща на общопрактикуващите лекари за инцидентно оказана медицинска помощ на лица, които не фигурират в пациентските им листи. За да не заплащат пациентите нищо друго, освен потребителска такса, е необходимо да представят здравноосигурителната си книжка.