Гражданите, които искат да сменят личния си лекар, трябва да попълнят регистрационна форма за постоянен избор. Формулярът може да бъде намерен на https://www.nhif.bg/page/1499 При новоизбрания лекар заедно с регистрационната форма се представя и здравноосигурителна книжка. Информация за лекари, имащи договор сРЗОК, може да се получи от здравната каса, където има списъци с имената, адресите, телефоните и специалностите.

Общопрактикуващият лекар /ОПЛ/ е длъжен да оказва медицинска помощ на здравноосигурените лица от датата, на която е осъществен избора. Пациентите, които са направили нов избор на личен лекар представят на новоизбрания извлечение от медицинската си документация. Извлечението с копия от необходимата медицинска документация се представя на здравноосигурените лица от предишния им личен лекар.

Когато пациентът иска да избере общопрактикуващ лекар, но не го е сторил досега, той може да направи избор по всяко време, извън законово установените срокове (1–30 юни и 1–31 декември). За целта той следва да попълни регистрационна форма за първоначален избор на ОПЛ. Извън регламентираните срокове здравноосигурените лица също могат да осъществят нов избор на личен лекар при промяна на настоящия си адрес или при прекратяване на договора на досегашния им личен лекар.

Когато здравноосигурено лице пребивава в друго населено място за период от един до пет месеца, трябва да направи временен избор на общопрактикуващ лекар на мястото, извън постоянното си местоживеене. Изборът се осъществява с регистрационна форма за временен избор на ОПЛ.

Когато здравноосигуреното лице пребивава в друго населено място за срок до 1 месец и се налага да получи медицинска помощ, може да се обърне към всеки общопрактикуващ лекар за съдействие. В такива случаи НЗОК заплаща на общопрактикуващите лекари за инцидентно оказана медицинска помощ на лица, които не фигурират в пациентските им листи. За да не заплащат пациентите нищо друго, освен потребителска такса, е необходимо да представят здравноосигурителната си книжка.

4112 здравноосигурени лица са сменили личния си лекар през декември 2019 г. в област Враца. За сравнение - в предходния законов срок през юни 2019 г. от тази възможност са се възползвали 3053-ма човека. 174 597 човека имат избран личен лекар в областта към края на 2019 г. От тях 32 744 са неосигурени. През юни 2019 г. избран личен лекар са имали 176 607. От тях 32 850 са били неосигурени.