Шоколадът е една от най-популярните храни в света. Най-новите научни изследвания потвърждават ползата от сладкото изкушение за здравето. Популярната поговорка "Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен" спокойно може да бъде перифразирана по следния начин: "Малко шоколад всеки ден държи кардиолога далеч от мен".

30 интересни факти за шоколада:

1. Има взаимовръзка между количеството шоколад, което дадена държава консумира на глава от населението и броя на Нобеловите лауреати, които тази страна е излъчила.

2. Крадец на бижута успял да отмъкне скъпоценности за 28 мил. долара през 2007 г. , спечелвайки доверието на охранителите на банка в Антверпен, Белгия като регулярно ги черпел с шоколад.

3. Кръвта в легендарната сцена в банята от филма Психо всъщност е била шоколадов сироп.

4. През Втората Световна Война нацистите се опитали да ликвидират Уинстън Чърчил с взривяващо се шоколадово блокче.

5. Научното наименование на какаовото дърво, от което произлиза шоколада (Theobroma cacao) означава ''храната на боговете''.

6. Отнема почти цяла година на едно какаово дърво да произведе достатъчно шушулки какао за 10 стандартни шоколадови блокчета.

7. Шоколадът съдържа повече от 600 вкусови съединения, докато червеното вино например - само 200.

8. Древните Маи са първите, за които се смята, че редовно са отглеждали какаови дървета и са пили шоколад. По-късно и Ацтеките се наслаждавали на вкусната напитка, но те търгували какаото, защото нямали възможност да отглеждат какаовите дървета.

9. Думата шоколад произлиза от езика на Ацтеките - ,,xocoatl'' - така се наричала горчивата и пикантна напитка, която те произвеждали от какаовите зърна.

10. Всъщност шоколадът се е консумирал в течно състояние като напитка в 90% от неговата история.

11. Когато империята на Ацтеките властвала в Мезоамерика, шоколадът бил широко разпространен и какаовите семена се използвали като валута за търгуване.

12. Императорът на Ацтеките Монтезума 2 изпивал повече от 50 чаши шоколад всеки ден.

13. Широк набор от съставки били миксирани с шоколада преди времето на Колумб, включително и вкаменелости от динозаври.

14. По време на Войната за революция в САЩ понякога на войниците се заплащало с шоколад.

15. Смята се, че хората алергични към шоколад са алергични и към хлебарките.

16. Шоколадът дава по-интензивна умствена висота и ускорява ритъма на сърцето повече отколко целуването.

17. Изобретателката на хрупкавите шоколадови бисквити Рут Уейкфилд продала своята рецепта на Нестле в замяна на доживотни провизии шоколад.

18. Съществува рядък 4-ти вид шоколад освен традиционните млечен, черен и бял - така наречиният рус шоколад.

19. Първото шоколадово блокче било изобретено през 1847 г. от Джоузеф Фрай.

20. Шоколадовата индустрия в света се оценява на 110 милиарда долара годишно.

21. Шоколадите Milky way не са наречени на името на нашата галактика. Името им произлиза от малцови млечни шейкове, чийто аромат те търсели да имитират.

22. През 1947 г. стотици деца от Канада излезли на стачка и бойкотирали шоколада поради покачване на цената за блокче от 5 на 8 цента.

23. Най-голямото шоколадово блокче в света тежи близо 5 800 кг.

24. Най-скъпото шоколадово блокче в света е 100 годишен Cadbury шоколад, който е носен на експедицията на Капитан Роберт Скот в Антарктика. Било е продадено за 687 долара.

25. Млякото с какао е ефективна напитка за възстановяване след тренировка.

26. Проучване от 2013 г. доказва, че ароматът на шоколад в книжарница прави клиентите с 40% по-склонни да си закупят готварска книга или романтичен роман и 22% по-склонни да си закупят книга като цяло.

27. Проучване от 2004 г. в Лондон открива, че 70% от хората биха си дали някоя от паролите в замяна на шоколадово блокче.

28. Американците купуват повече от 26 милиона тона шоколад за Свети Валентин всяка година, 5% от продажбите на шоколад за цялата година.

29. Летището в Брюксел продава най-много шоколад годишно с количество около 800 тона.

30. Повече от 2/3 от какаото в света се отглежда в Африка, а Кот Д'Ивоар самостоятелно продуцира 33% от какаото в световен мащаб.