36 екипажа стартираха в трите класа на 5-тия кръг от Националния траялен шампионат 2016, който се провежда в местността „Родината” край Зверино. Стартът на надпреварата бе бъде даден в събота, когато се проведоха състезанията от първия ден. Организатор на атрактивната проява е местния Спортен клуб "Зверино 4x4 Екстрийм”.

В най-масовия клас Стандартен стартираха 15 екипажа. След първия ден начело в класирането са Милен Златев и Георги Тихов със Сузуки Самурай от АСК Ямбол 4x4 Еxtreme със 113 наказателни точки. На втора позиция се наредиха Стефан Стояновски с навигатор Крум Алексиев с автомобил Сузуки Самурай от София с 137 т. Трети останаха Йордан Фотев и Дечо Чакъров с Лада Нива от Смолян с 178 т. Четвърти са представителите на домакините от АСК Зверино 4х4 Екстрийм - Камен Каменов и Ивайло Дамянов със Сузуки Витара и 256 т. Другия домакински екипаж Мирослав Григоров и Илия Йорданов със Сузуки Джимни завърши 13-ти с 4123 т.

В клас Модифициран участваха 12 екипажа. След съботния ден водят Кристин Заимов и Костадин Гергьовски с Газ Racing Team от Смилян, които получиха 146 наказателни точки. Следват домакините Красимир Данаилов и Иван Валериев със Сузуки Самурай от АСК Зверино 4х4 Екстрийм с 158 т. Трети са Радостин Димитров и Георги Христов със Сузуки Самурай от Трудовец с 264 т.

В атрактивния клас Прототип се пуснаха 9 екипажа. В класирането водят Калин Митов и Красимир Илиевски с Vamp Proto от Враца с 308 точки, следвани от Илиян Илиев и Светлозар Петров с Паяк от Разград с 345 т. и Павел Павлов и Георги Вълчев с Шумер от Рашково с 570 т.

Отново имаше и дамско трасе за всички жени, желаещи да участват в състезанието. Включиха се девет дами, които можеха да избират между две състезателни машини - червен Самурай и Змота прототип с навигатор Стоян Францов. След оспорвана надпревара първата позиция зае Диди Клисарска с време 02:52 мин., следвана от Надежда Пешева с 04:19 мин. и Карина Ангелова с 04:37 мин.

За всяко място в класирането в отделните кръгове на шампионата екипажите получават точки от 1 до 30. Въз основа на тях се определя и крайното класиране. Домакините и организаторите на 5-тия кръг от шампионата са подготвили добри предметни награди.

Днес екипажите продължават със надпреварата от втория ден на състезанието.