С PCR са изследвани 1000 проби. 9 са активните области. След София, най-много са в Плевен, Пазарджик и Ямбол. Ямболската болница има 32-ма души за лечение. 5-тима са в интензивно.

2 211 са заразените. 1550 са активните случаи - всички случаи без оздравелите и без починалите.

Около 6% от заболелите са деца.

240 души от медицинския персонал са се заразили от коронавирус. Това представлява 15% от общата заболеваемост.

10 нови случая има в София. Това е и областта с най-много заболели.

108 са починалите.

Вече втори месец и половина лабораториите работят денонощно. Нашето общество и правителството полага грижи. Мога да ви кажа, че сме единствената държава в Европа, която дава данните на 24 часа, коментира проф. Кантарджиев.

Специалистът каза нещо много важно, че се следи дали след лекуване пациентите продължават да отделят вируса. Относно увеличението на случаите, той каза, че още в началото се е казало, че пикът ще е след април.

Сега в момента от 10: 100 000 има тенденция за намаляване на болестта.

Тъй като някои колеги казват, че не правим анализ, ще ви сведа няколко анализа. Правят се от Военномедицинска академия (ВМА), за да стигнат до тук, около хилядя души от РЗИ правят карантина, проследяват по границите. Имахме 120 000 карантини, може ли да си представите какъв ресурс на РЗИ, гранична полиция и полиция и жандармерия е това. И ако не бяха тези мерки, щяхме да имаме ситуацията на някои други държави, коментира проф. Кантарджиев.

Поводът за коментара му беше отновно съмнения доколко има наистина коронавирус у нас и доколко се овладява разпространението.

Коронавирусната инфекция, ако няма контрол и мерки, е до 3. Един човек може да зарази трима. Повече от възможността за заразяване при грипа, каза Кантаджиев относно т.нар. репродуктивно число.

В момента у нас това число е около 1. В първите седмици на развитие на заболяването е било 1,7, в началото на май е станало 1,17, сега е около 1. Ако обърнем това число да е по-малко от 1, това значи, че виждаме светлината в тунела на тази епидемия, поясни още специлистът.

Проф. Кантарджиев съобщи, че има сравнително голямо огнище на ку-треска в Габровско, около 20 души.