"Лекарят тук ми сподели, че много хора имат нужда от тази плазма и затова ми се иска да призова повече спортисти да се присъединят и да дарят, ако са изкарали вече вируса. Това не се отразява по никакъв начин на тренировъчния процес. Отнема само около час и половина, а може да се помогне на много чакащи хора в нужда“, заяви Макариева, която вече се е сблъсквала с вируса.
В края на септември тя и четири нейни съотборнички от Монтана бяха диагностирани с COVID-19 инфекция, а от РЗИ поставиха целия отбор под 14-дневна домашна карантина.

По-късно в личния си профил във Фейсбук Димана Макариева призова всеки, който е преболедувал COVID-19, да стори същото и написа: „Ден, който има смисъл. Дари реконвалесцентна плазма COVID-19. Спаси свой сънародник. Заедно за България!”.

„Димана винаги е била за пример и в клубния си отбор, и в националния, а и в живота“, каза президентът на БК Монтана Петрана Петкова. Тя очаква във вторник Макариева и останалите пет националки Виктория Стойчева, Евгения Нацкина, Александра Петрова, Габриела Николова и Дебора Филипова да се включат в тренировка на Монтана, който в сряда гостува в Пловдив на Академик в изтеглена среща от V на първенството на „А“ група.