На 16 януари 1896 г. е издаден указ на княз Фердинанд I, с който се утвърждава Законът за мерките против филоксерната зараза (чума по лозята) и за възобновяването на опустошените от нея лозя, обнародван в Държавен вестник, брой 50 от 4 март 1896 г., с който се поставя началото на растителната защита като част от селскостопанската наука.

Ето някои от застрашените цветя на България:

Снежна тинтява, Водна роза, водна лилия, русалка, Еделвайс, Розов (самовилски) божур, Скална метличина, Стоянова теменуга, Снежно кокиче, Златисто лале, Рилска иглика.

10 интересни факта за растенията:

Най-високите дървета в света са евкалиптите и мамонтовото дърво /секвоята/. Те достигат на височина до около 120-150 метра.

За най-малкото дърво в света се смята върбата-джудже. То достига височина 5-10 см. и дебелина 1-2 см. Расте на север в тундрата.

Най-едрите цветове на земята са цветовете на паразитното растение Рафлезия Арнолди. Те са по-големи от един метър в диаметър. Това растение е без стъбло и без листа.

Най-дребноцветното растение е волфията. Цветът и е по-малък от главичката на карфица.

Най-тежка е дървесината на бакаута, или както го наричат още поково дърво. Относителното му тегло е 1.23 гр./куб.см.

Най-лека е дървесината на дървото балза- 0.12 гр./куб.см. относително тегло. От дървесината на това дърво изследователят Тур Хейердал е направил сала си, с който преплувал 8 000 километра по Тихия океан.

Най-голямо водно растение е Виктория регия. Листата му достигат до 2 метра в диаметър и са толкова здрави, че децата могат да ги използват за лодки.

Кактусите са най-топлоустойчивите и сухоустойчиви растения на земята. Тъканите им понасят нагряване 62 градуса С, без да се повредят. Те нямат

листа, за да се преборят със сушата, през дъждовните дни натрупват вода в стъблата си.

Дървото Псилотека електрика, което вирее в Индия, съдържа електричество. Ако човек се докосне до него, получава електрически удар.

Северна Америка е родина на "омагьосаното дърво". Нощно време то свети, понеже съдържа фосфор, който извлича от почвата.