Според преданията, свети Георги бил римски войник, християнин, роден в Кападокия (днешна Турция) в християнско семейство. Баща му е служил като офицер в римската армия, майка му е от Лида, Палестина, където се връща като вдовица с малкия си син. Младият Георги последвал пътя на баща си и постъпил на служба в армията, където се проявил като добър войник и бързо се издигнал във военната йерархия. По това време е разпределен в Никомедия и служи в личната гвардия на Диоклециан.

През 303 императорът издал едикт за преследване на християните в цялата империя. Като висш военачалник, Георги получил заповед да вземе участие в преследванията, но вместо това той признал, че също е християнин и отказал да изпълни заповедта на императора. Разяреният Диоклециан наредил Георги да бъде подложен на мъчения и да бъде екзекутиран като предател. Още когато го повели към тъмницата започнали да се случват чудеса.

По заповед на Диоклециан подложили на нечувани мъчения младия воин, но те не сломили вярата му, а чудесата не секвали и след всяко чудо все повече езичници приемали вярата и се стремели да се докосната до светеца. Най –накрая св. Георги бил заведен в храма на Аполон, за да му се поклони, но вместо това, той с дума изгонил множество бесове от идолите, а статуите им паднали и се разбили на земята, а мъченикът осъден на смърт и посечен пред стените на Никомидия. Тялото на свети Георги е погребано в Лида.

Според народните вярвания светецът е смятан за покровител на овчарите. У нас Гергьовден е един от най-обичаните празници е, защото бележи началото на пролетта. Свързва се с пробуждането на природата и с раззеленяването на гори и ливади, които насищат въздуха с аромат на цветя, треви и билки. Затова празникът се нарича още "Цветен Георги". Една народна песен съвсем определя отношението на българите към празника : "Личен ден Великден, още по-личен – Гергьовден...".

Според едно българско предание Свети Георги е брат близнак на Свети Димитър и двамата са си раздели годината по братски - за свети Георги лятото, а за свети Димитър - зимата. И ако на Димитровден се разпускат работниците, то след Гергьовден се наемат новите - овчари, чираци, слуги и започва да кипи усилен труд.

Гергьовден като цяло е подчертано земеделски и скотовъден празник. Тогава е и първият път в годината, когато се изкарва добитъкът на паша, се доят овцете, хапва се агнешко месо и се пие овче мляко. Още преди да е изгряло слънцето моми и момци отиват да берат цветя и билки, от които след това правят венци и окичват със зеленина врати и прозорци.

Поверия за Гергьовден

Ако Гергьовден се случи в сряда или петък, животните ще се плодят и ще дават много мляко. Ако се падне в постен ден, добитъкът няма да е добър и млякото ще е малко. Ако във високосна година обаче се падне в сряда или петък, не е добре, животните ще са болни.

Ако на Гергьовден кукувицата се чуе за пръв път, годината ще е неплодородна и ще има болести по животните.

Ако кърмачка види костенурка преди Гергьовден, ще има много кърма.

Ако сутринта на празника чуеш на гладно магарешки рев, не е на добро. Затова стрък чесън да е, но трябва да си сложил нещо в стомаха.

Ако на празника мравките не излизат от мравуняка, не се чака добро през годината.

Традицията на Гергьовден

Традицията повелява в нощта преди Гергьовден да се дои тържествено овцата, която първа е родила агнетата си през текущата година. За да раждат овцете женски агнето, една от младите жени ритуално отпива глътка мляко чрез кухите стъбла на оман. На вратата на всяка къща се закачват букови клонки, разцъфтял глог, люляк или други цъфнали храсти.

Според старите поверия, в нощта преди Гергьовден всички съкровища заровени в земята започват да „играят“. Нощта също е подходяща за ходене на гледачки и всякакви подобни начинания. В древността са вярвали, че на този празник е възможно да се отнеме плодородието. За да се предпазят хората поставяли през нощта шепа сол пред къщите на входа.

Лоша поличба е на Гергьовден да поискаш сол или закваска от съседа. Утринната роса е от особено значение на Гергьовден. Име поверие, че ако се освежиш с утринната роса на Гергьовден през цялата година ще бъдеш здрав. Който измие лицето си с гергьовски капки от тревата, ще прогони луничките. Болните се къпят в "лява вода" - там където реката завива на ляво, за да се излекуват.

Дъждът на Гергьовден е ценен колкото златото. "Всяка капка гергьовски дъждец жълтица носи", смята народът. Щом вали в деня на Свети Георги, плодородна година ще е.

Младите жени и децата набират билки - гергьовче, здравец, коприва и чесън. Обредно на Гергьовден се издояват животните, а от млякото се дава на всеки близък да пийне, друга част се изсипва в реката да е обилно млякото.

Приготвя се специален обреден хляб украсен с агънца, кошара, овчарска гега. Хлябът и печеното агне се освещават, след което всички се събират на големи трапези, играят ситни хорца, люлеят се на люлки, теглят се на кантар за здраве. А после костите от курбана заравят в земята.

Денят 6-ти май е и Празник на Българската армия. Започва да се чества още със създаването й. На 1 януари 1880 г. с Указ № 1 княз Александър I учредява първото българско отличие - ордена "За храброст". Той е предназначен само за отличили се по време на война българи, проявили мъжество, героизъм и подвизи на бойното поле. С указ от 9 януари същата година се постановява честването на празника.

На този ден Българската православна църква отслужва традиционен водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената светини на Българската армия.