Програмата бе организирана от Кметство Люти брод и Читалище „Колката”. Кметът на селото Иван Коцев припомни историческите факти, според които последните гърмежи на Априлското въстание са изстреляни в местността „Рашов дол”.

Панихида в памет на загиналите четници на това свято място отслужи отец Аспарух, а присъстващите сведоха глава за минута мълчание в тяхна памет.

Официални гости бяха областният управител Стефан Красимиров, кметът на Мездра Иван Аспарухов и общинският съветник – Тихомир Илчев.

Участниците във възстановката бяха жители от село Люти брод, Челопек и Моравица. В ролята на двете овчарчета влязоха седемгодишният Георги Илиев и шестгодишният Добри Славов.

Един от най-дългогодишните участници във възстановката е Георги Ганев, който разказа, че по традиция тя се провежда от далечната 1945 година. „Това е една традиция, която трябва да остане, защото е част от нашата историята“, смята той.

Особено тържествено било честването през 1944 г., когато е издаден специален възпоменателен лист и е представена драмата „Рашов дол” по Вазовия разказ „Една българка”, а по инициатива на тогавашния кмет на Мездра Иван Тошев е образуван фонд „Постройка паметник-параклис на Рашов дол”.

На следващата, 1945 г. пък е направена първата възстановка на боя на Ботевите четници с турците.