За пръв път по повод националния празник на България Община Враца организира флашмоб, посветен на българското знаме. Ученици от началните училища "Иван Вазов", "Иванчо Младенов” и "Св. Софроний Врачански” ще пресъздадат националния трикольор. Всеки цвят на българското знаме ще бъде оформен с участието на 140 ученика, символизиращи 140-те години от Освобождението. Общият брой на участниците в композицията е 420.

Събитието ще се състои по време на официалната церемония за издигане на националния флаг на 3 март на площад "Христо Ботев". Тържественият ритуал ще започне в 11:00 часа. След края на церемонията пъстро българско хоро ще се извие на централния площад под съпровода на патриотични песни, изпълнени от призьорите от "Пирин фолк” Юри Крумов и Светлин Миланов.

От 12:00 часа отдел "Възраждане" при Регионалния исторически музей ще отбележи 188 години от рождението на легендарния български войвода Филип Тотю с откриване на временна мобилна експозиция "Филип Тотю - между мита и историята”. Посещенията в Регионалния исторически музей днес са безплатни за всички желаещи.