В резултат на активната контролна дейност на митническите служители в областите Видин, Враца и Монтана, само при проверки във вътрешността на страната /без ГКПП/от началото на годината до сега са наложени санкции в размер на близо 140 000 лева за нелегално действащи дестилерии и за иззетия алкохол без документи.

На територията на Митница Лом към момента има регистрирани общо 43 легални СМОД /специализирани малки обекти за дестилиране/. Броят им е разпределен по 19 обекта в областите Монтана и Враца и само 5 официално работещи дестилерии в област Видин. В същия момент от началото на годината до сега служителите на Митница Лом са разкрили 15 нелегално действащи казани за ракия. Предотвратени са щети за 35 000 лева, само от неплащането на акциз.

Легално действащите СМОД полагат усилия да спазват законовите изисквания и мерките за безопасност, което доказват и извършените внезапни проверки, при които не са открити нарушения в работещите обекти.

Служителите на Агенция „Митници“ целогодишно извършват дейности по контрол върху производството и разпространение на алкохол с неясен произход и качество. Освен за спазването на акцизното законодателство, работата на митническите инспектори има и превантивен ефект върху нелегалната търговия с некачествен или опасен за здравето и живота алкохол.

С цел избягването на инциденти по време на предстоящите празници от Агенция „Митници“ призовават за бдителност при избора и употребата на високоградусови напитки.