"От снощи, както обявихме, имаше да се работят 56 проби и от тях излязоха новите случаи", съобщи ген. Мутафчийски.

"В "Пирогов" има четирима, като единият е докаран от "Токуда" в тежко състояние. Той е интубиран. Другите са в добро състояние", допълни той.

"В Китай новите случаи са 35, но в Италия са вече над 40 000. В Германия са 13 000, Швейцария - 4000", изброи шефът на Щаба.

"Получих оплаквания от възрастни хора, че им съсипваме живота. Те са свикнали да ходят на Витоша...Апелирам възрастните хора да стоят по домовете си. Щабът смята, че в София мерките са достатъчно твърди, но имаме готовност и за по-твърди такива", изтъкна генерал Мутафчийски. "Да ги затворим в казарми ли? Не е нужно да ги затваряме, за да ги предпазим", каза още той.

На въпрос кой се очаква да бъде първият излекуван пациент у нас, той отговори, че му се иска това да е лекарката, която е настанена във ВМА. Днес в 7 сутринта е взет първият тест, утре сутрин ще бъде взет вторият. Той напомни, че два теста в рамките на 24 часа трябва да са с отрицателни резултати, за да са сигурни здравните власти, че вирусът е изчистен напълно.

Ген. Мутафчийски обясни има ли кадрови проблем във Втора градска болница. Той заяви, че са напуснали един лекар и две сестри. "Гарантирам ви, това е проблемът кадрови", каза той.

Относно коментари и въпроси в социалните мрежи, шефът на Щаба заяви, че се радва, че няма допир до тях, но медиите му обясниха, че там той намира изключително голяма подкрепа. На тези думи Мутафчийски заяви: "Те не са за мен, а за мерките, но все пак благодаря".