Генерал Мутафчийски отбеляза още, че активните случаи у нас са 1030, а 22 случая са от София. 205 случая са излекувани, от които 8 са нови. Един мъж е починал за денонощието, с придружаващи заболявания, като общият брой на починалите е 55, стана ясно още от думите на началника на Щаба.

Ген. Мутафчийски заяви, че премиерът може да вземе решение по отношение на по-ранното отпадане на извънредното положение у нас. Според проф. Мутафчийски България е преживяла един пик началото на април, след това е имало снижаване, а сега страната "се катери към следващия си пик", каза ген. Мутафчийски. По думите му факт е, че възникват огнища със сравнително голям брой хора, но благодарение на РЗИ огнищата бързо се ограничават.

Според началника на Щаба няма еднозначно мнение в света кой е по-добрият вариант по отношение на отваряне на училищата. Коментират се две стратегии - едната е пускане на по-малките ученици, като това не е 100% гарантирано и безопасно, но е свързано с освобождаване на грижата на родителите и започва на производствените процеси. Вторият модел е пускане на по-големите ученици, като тук съображението е свързано с това, че им предстоят по-сериозни изпити. Освен това при пускане на по-големите може да се разчита на по-осъзнато поведение за лични предпазни средства, спазване на физическа дистанция, използване на дезинфектанти, коментира проф. Мутафчийски. Той е убеден, че всяко разхлабване на мерките би довело до усложняване на епидемиологичната обстановка.