“В тази мярка ще отчетем регионалните диспропорции. Ресурсът ще се разпределя на областно ниво спрямо регистрираните безработни, като най-големият брой е в големите градове”, обясни Русинова цитирана от "24 часа".

Очаква се новата мярка да е факт в последните седмици на юни. От 1 юли на всички, които работят във фирмите за автобусен превоз, ще се предоставят по 290 лв. на човек за период от 6 месеца. Компенсациите ще се изплащат ежемесечно. Основен критерий е да има намаление на приходите с 20%. Схемата 60/40 е задържала безработицата с около 5% и помага на 200 хил. души да получават доходи. Около 60 на сто от фирмите, получили компенсации, са с персонал до 10 човека, а 30% - до 50 човека.

Близо 300 хил. души са регистрираните безработни към момента, като около 95 хил. от тях са се записали в бюрата по труда от 13 март насам, отчете Русинова. През последните две седмици обаче икономиката започна да се връща към предишното си състояние. Около 950 са регистрирани като безработни в петък - много по-малко в сравнение с първите дни на извънредното положение, когато средно бяха по 3 хил. души на ден, посочи тя. И отбеляза, че само в петък 1800 са си намерили работа.