Юбилейната сбирка бе открита от секретаря на клуба Павлина Русева, която поздрави участниците и гостите в литературния празник. Гости на юбилея бяха Ивет Симеонов, председател на литературната група от Роман, Ана Бенчева, Маргарита Корчева и други, които бяха поканени да споделят празника на словото.

Председателят на мездренския клуб Светла Дамяновска представи историческото развитие на литературната традиция, поставена в далечната 1952 г. от Първан Стефанов, основател на литературния кръжок в Мездра. В своето изказване Дамяновска отбеляза, че през дългия път във времето в клуба са участвали стотици местни творци, които са оставили трайна следа в литературния живот в града.

Председателят на клуба припомни, че от 2001 до 2017 г. бившите и настоящите членове на клуба са около 50 души. Всеки един от тях има своя значим творчески принос за развитието на клубната дейност и за утвърждаването на литературната традиция в Мездра. Стотиците награди от регионални, национални и международни литературни конкурси са заслуженото признание за поетите и писателите от мездренския клуб. С особено задоволство тя допълни, че интересът към словото днес е силно изразен, което се доказва с присъствието на много млади творци в групата.

Дамяновска представи юбилейния Алманах "Ескус”, издаден като литературен подлистник на Общински вестник "Мездра XXI век.

От името на литераторите от Роман Ивет Симеонова благодари на домакините за поканата и им честити юбилея. Тя представи своите колеги и изрази увереност, че тези срещи ще се превърнат в традиция за ползотворно сътрудничество.

С особен интерес присъстващите се запознаха с историята на първата издадена книга на Ана Бенчева Мое босоного минало”, която разказва за съдбата на18-те убити хайдути край родното й село Хубавене. Тя поздрави домакините със стихотворението |Любов до поискване”, станало заглавие на втората й книга.

Срещата продължи с литературно четене и творчески разговори.