70-годишнината от началото на младежкото бригадирското движение в България ще бъде отбелязана днес в прохода Хаинбоаз, известен в годините на социализма като "Прохода на Републиката". По случай юбилея пред бригадирския паметник във великотърновското село Вонеща вода ще състои възпоменателно тържество. Организатори на проявата са бивши бригадирски командири и ветерани.

Сред националните обекти на бригадирското движение е и Димитровград. На строителните площадка на Химическия комбинат, на Циментовия завод и на първите жилищни блокове в града, при прокарването на първите улици, при изграждане дигата на р.Марица, своя безвъзмезден труд дават над 45 000 младежи от цялата страна. Днес историята на бригадирското движение е представена единствено в постоянната експозиция на Исторически музей - Димитровград.

На 5 август 2016 г. се навършват 70 години от началото на организираното младежко бригадирско движение в България. На тази дата през 1946 г. 2 075 бригадири започват прокопаването на първокласен шосеен път през Хаинбоазкия проход.

За периода 1946-1950 г. стотици хиляди млади хора участват в изграждането на едни от най-големите обекти в нашата страна след Втората световна война - прокарването на Хаинбоазкия проход, изграждането на ж. п. линиите Перник - Волуяк, Ловеч - Троян, Самуил - Силистра, на язовирите "Копринка” и "Росица”, електрификацията на страната и др.

Източник: DarikNews